Samenvatting
In het boek Moderne pelgrims worden mensen geïnterviewd over hun pelgrimage. Een deel van deze interviews zijn ook geplaatst in Volzin.
Vroeger was pelgrimeren voornamelijk een religieus gebeuren. Pelgrims gingen op stap om te bidden, een heilige te vereren, boete te doen, vergeving te vragen. Maar pelgrimeren verandert. Anno 2022 kan pelgrimeren ook een niet-religieuze betekenis hebben. Elke pelgrim vult het begrip pelgrimeren anders in. Naast religieuze hebben pelgrims sportieve en sociale motieven: vriendschapsbanden aanhalen, cultuurhistorische interesses, genieten van landschap en natuur. Maar heel veel pelgrims willen in deze soms hectische samenleving ook alles op een rijtje zetten, achteruit- en vooruitkijken, onderzoeken wat belangrijk is in hun eigen leven, in het samenleven met de anderen, in hun relatie met – of de zoektocht naar – de Andere. Veel pelgrims dragen in hun rugzak ook wat mee om te verwerken: rouwprocessen, relatieproblemen, etc. Door afstand te nemen van de dagelijkse situatie hopen ze op een vernieuwde blik op het leven.
Pelgrimeren is populair. Uitgeverij Zilt en het magazine Volzin willen graag samen met een aantal partners (o.a. het Nederlands genootschap van Sint Jacob) deze belangstelling, en dan met name nieuwe ontwikkelingen binnen de wereld van pelgrimage, in kaart gaan brengen voor een breed publiek in Nederland én Vlaanderen.
Wat mij persoonlijk aanspreekt
Dit boek spreekt mij aan, omdat het korte verhalen zijn van Nederlandse pelgrims. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen invalshoek. De diversiteit bevestigd enerzijds mijn eigen interesse in pelgrimeren. Anderzijds opent het voor mij ook nieuwe perspectieven. Het boek motiveert om de stap te nemen. Pas tijdens het lopen ontdek je de pelgrim, die in elk mens schuilt. Begin vooral met lopen, zonder al te hoge veranderingen. Het hebben van een bestemming is genoeg.
Wanneer ik met anderen spreek over pelgrimeren, dan valt al snel Santiago. Paul Coelho heeft een prachtig boek over deze pelgrimstocht geschreven. Maar er komen ook hele andere pelgrimstochten aan bod. Bijvoorbeeld een reis naar Lourdes, India, het graf van Elvis en een bedevaart naar Mekka. Bij eerste lezing sloeg ik deze hoofdstukken over. Uiteindelijk heb ik deze verhalen natuurlijk wel gelezen. Wat mij bijvoorbeeld aansprak was dat een pelgrimstocht op jonge leeftijd diepe indruk kan hebben. Je leven verandert erdoor. Kortom wacht niet tot je met pensioen bent.
Sommige verhalen gaan over lange tochten. Tot wel drie jaar. Gelukkig kan het ook anders. Van een paar weken tot zelfs een dag. Hoe zou het zijn, als je vaker eens een dag tijd neemt om als pelgrim onderweg te zijn. Ontdek de gastvrijheid van mensen. Geniet van de onverwachte ontmoetingen. Niet elke tocht hoeft spiritueel ingevuld te worden.
Nederland pelgrimsland
Je hoeft niet naar het buitenland om te kunnen pelgrimeren. Zo vertelt Frans-Willem Delien over de Pelgrimage in a Day. Vanuit het Veerhuis in Varik heeft hij een prachtige tocht uitgezet door de uiterwaarden van de Waal. Mensen die route lopen creëren allemaal hun eigen weg. Tijdens de tocht ontvangen ze nieuwe inzichten, die ze weer in het gewone leven kunnen gebruiken. Een idee wat je ook in je eigen omgeving kunt gebruiken. Een ander verhaal is van Damiaan Messing. Hij rondom Nijmegen een meerdaagse tocht uitgezet. Je kunt van hem leren hoe je (in Nederland) een pelgrimstocht kunt opzetten. Zijn advies: neem de tijd. Pelgrimeren is geen formule. Peter Dijkstra is gaan wandelen als remedie tegen zijn chronische hoofdpijn. Wandelen werkt voor hem heilzaam. Het brengt voor hem binnen, buiten en boven bij elkaar. Daarbij helpen creatieve oefeningen, die je onderweg kunt doen. Vanuit zijn ervaringen heeft hij Pelgrimeren in Groningen opgezet. Hij noemt zijn provincie het Toscane van Nederland.
Links
Verder lezen
Boek
gospel.nl
Bezoek mijn shop-in-shop.